Beeldgebruik
U wilt uiteraard gebruik maken van mooie beelden op uw website. Maar is elk beeld even geschikt om online te gebruiken? En waar haal ik eigenlijk geschikt beeld vandaan? Mag ik zomaar beelden van internet halen/kopieren? GIF versus.
Onderstaand geven we enkele handige tips.
JPEG
Wanneer gebruik je welk bestandsformaat? De regel is: GIF voor grafisch beeld (logo’s, alles wat geen foto is) en JPEG voor fotografisch materiaal.
Andere beeldformaten
Zijn die er voor het web? Jazeker, maar ze worden minder vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan PNG, BMP, TIFF, IMG, RAW en PCT (Mac). Meer informatie hierover: www.htmlgoodies.com
Bronmateriaal
Hoe beter het bronmateriaal is dat je gebruikt, hoe meer mogelijkheden je hebt om het beeld geschikt te maken voor het web. Beeld in hoge resolutie kun je naar hartelust verkleinen, uitsnijden of anders bewerken, zonder dat er sprake is van noemenswaardig kwaliteitsverlies.
Stelen verboden…
Tenzij het expliciet aangegeven staat (rechtenvrij beeld) mag je nooit foto’s en beeldmateriaal van andere site afhalen om voor jezelf te gebruiken. Ook niet met bronvermelding! Wil je dat toch doen, vraag dan om toestemming aan de eigenaar van het beeld, of betaal voor het gebruik van de rechten. En let op: beeldmateriaal van Wikipedia is vaak ook niet rechtenvrij, tenzij het vermeld staat>
.
…maar linken mag!
Moet je bij een bepaald artikel toch écht die afbeelding van Robbie Williams laten zien, maar kun je het nergens anders vandaan halen? Wees dan creatief zet er een algemene afbeelding bij en voeg een regel tekst toe in de trant van: “Dit is Robbie Williams” en link zijn naam naar een afbeelding op het internet. De link van een afbeelding vind je door op een afbeelding met je rechtermuis te kiezen voor “Afbeeldinglocatie kopiëren” (Firefox). Een minder charmante oplossing, maar het is beter dan niets nietwaar?
Beelden aanleveren voor bouw website
Indien u beelden aanlevert voor uw website bent en blijft u eindverantwoordelijk en aansprakelijk aangaande het beeldmateriaal. Dezignus doet géén na-controle aangaande beeldrecht. Wees er dus zeker van dat uw aangeleverde beelden legitiem zijn verkregen of aangeschaft om achteraf problemen te voorkomen met de eventuele rechtmatige eigenaar!
Gratis beeldmateriaal
Er zijn op internet vele aanbieders van gratis beeldmateriaal. Bedenk wel dat de kwaliteit en de keus van deze diensten vaak beperkt is.
Enkele voorbeelden:
• www.freedigitalphotos.net
• www.freephotosbank.com
• www.freefoto.com
Betaald beeld
Nadeel: kosten kunnen flink oplopen. Voordeel: hoge kwaliteit, goede service, uitgebreide database, goede zoekfuncties, gevonden foto’s bewaren, mogelijk abonnementsvormen (bv. onbeperkt downloaden voor een vast bedrag).
Enkele voorbeelden:
• www.shutterstock.com (algemeen)
• www.dreamstime.com
• www.istock.com
• www.cyberimage.nl (celebs)
• www.pixelbeamer.nl
• www.fotosearch.nl
Voor een zeer uitgebreid overzicht van stockfoto-aanbieders op internet (gratis en betaald), gerubriceerd naar thema zie: www.aphotoeditor.com